Groenekerkendag 2016

Op zaterdag 8 oktober zijn Cornel, Sjaan, Jaap en Leen naar de Ontmoetingskerk in Ede gegaan, waar dit jaar de Groenekerkendag plaatsvond. Deze Groenekerkendag werd weer georganiseerd door Kerk in Actie en Tear en al weer voor de 5e keer kwamen kerken bij elkaar die zich graag inzetten voor duurzaamheid én om te ontdekken hoe wij als kerken zorg kunnen dragen voor de schepping.
Op deze dag werd het 100e GroeneKerk-bordje uitgereikt aan één van de vijf kerken die zich dit jaar hadden aangemeld als groene kerk! Die 100 kerken zijn terecht trots op het "wij zijn een groene kerk" - bordje dat zij bij hun kerk mogen ophangen.

Er waren die dag een aantal zeer inspirerende sprekers aan het woord.
Bijvoorbeeld Adrian de Groot Ruiz over een duurzame wereld met betaalbare echte prijzen.
Zijn bedrijf onderzoekt de ware kosten van het westerse consumeren. Met een voorbeeld “De roos uit Kenia” die 70 cent in de winkel kost legt hij uit de de werkelijke kosten vaak beduiden hoger zijn. Wij mochten als publiek raden hoeveel het kost om de roos te produceren en te vervoeren. Met een prijsverhoging van 2 cent, wordt dit een eerlijke roos,” vertelt Adrian en in het vervolg van zijn toespraak legt hij uit op welke manieren we kunnen zorgen voor rechtvaardige prijzen. Klik hier voor een korte film van Adrian de Groot Ruiz over een 'true price'.

Wij werden erg verwend met een uitstekende biologische lunch en konden deelnemen aan een aantal workschops. In verschillende workshops konden de  leiders en deelnemers met elkaar in overleg. Van "Groene moskee" tot "God in de supermarkt" en van "Kerktuinen" tot "De Bijbel: bron van groene inspiratie?" en nog vele anderen. Er zat voor iedereen wel iets interessants bij.

Verder gaf Jef Staps een uitleg over biodiversiteit, hoe iedereen elke dag het verschil kan maken en legt in zijn presentatie uit waarom hij het boek ”Over de crisis niets dan goeds” heeft geschreven.

Stefan van Dijk gaf een presentatie over de introductie van de Groene Bijbel.
Alle passages in de Bijbel die met duurzaamheid te maken hebben zijn groen gemarkeerd in deze nieuwe uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap.
“Wie was de meest groene profeet in de Bijbel?” De meeste handen gaan omhoog bij de optie ‘Joel’. Quasi-teleurgesteld verklapt Van Dijk dat ‘Jesaja’ het goede antwoord is. Een lachsalvo klinkt door het publiek.

Daarnaast vond de presentatie van de 100e Groene Kerk plaats en werden enkele Groene initiatieven uitgelicht en besproken.
Aad van Dijk heeft een enthousiaste en wervende toelichting gegeven hoe de Fransiscushof - moestuin is ontstaan en voor wie deze wordt gebruikt en hoe de tuin wordt onderhouden.

Ook wij hopen dat we in Tiel een keer het Groenekerken bordje aan de muur van onze kerk kunnen hangen. Hierdoor laten wij als Protestantse Gemeente Tiel zien, dat wij duurzaamheid en vergroening binnen de gemeente en kerk hoog in het vaandel hebben en er ook daadwerkelijk iets aan willen gaan doen. De voorwaarde om als Groene Kerk aangemerkt te worden is dat er minimaal één milieudoel per jaar als kerkelijke gemeente opgenomen dient te worden. Dus het is dan de bedoeling dat wij als gemeente naar buiten toe uitdragen wat de plannen zijn voor het komende jaar om als geloofsgemeenschap groener te worden.
Namens: Cornel Kirpestein, Sjaan van der Werk, Leen de Ronde en Jaap Baas.

De dag werd om 15 uur afgesloten met de samenzang "Tienduizend redenen"