Kerkbalans 2016: Het gebouw Kerkbalans 2016: Het gebouw

De glazen zijn een afspiegeling van de Bijbel
Is een kerk slechts een gebouw om kerkdiensten in te houden? Zeker niet, als je ’t Maurits Tompot (63) vraagt, koster van de Sint-Jankerk in Goud//tiel.protestantsekerk.net/uploads/klant357/images/maurits.jpga. “Dit gebouw moet op de Werelderfgoedlijst!”

Tompot is het wel gewend om een boom op te zetten over zijn geliefde Sint-Jan. Als koster geeft hij geregeld rondleidingen. Zijn verhalen draaien meestal om de zeventig glas-in-loodramen die deze kruiskerk omlijsten. “Ze vertellen het Bijbelverhaal van Johannes de Doper tot en met zijn onthoofding. Dóór dat verhaal heen is het leven van Jezus zelf geweven. Ik ontdekte dat dit een idee van Erasmus is dat hij opschreef in zijn Convivium Religiosum. Je blijft hier dingen ontdekken.”

Varkens
Vroeger was de Sint-Jan een Rooms-Katholieke Kerk. Er waren dagelijks liefst zeven getijdendiensten en 43 altaren waar continu vieringen werden gehouden. “Tegenwoordig hebben we een markthal, een cinema of een buurthuis,” legt Tompot uit, “maar vroeger had de kerk die functies. Bovendien werd er begraven, waardoor de mensen hier vaak kwamen. Zeven deuren stonden open, met roosters eronder, zodat de varkens niet naar binnen konden lopen. Honden sprongen daar wel overheen. Er waren speciale hondenslagers, die ze er weer uit sloegen. Tegelijk was de kerk natuurlijk een godshuis, een huis van gebed.”

Zonnepanelen
“Vandaag de dag komen hier op een zondag tweemaal zo’n duizend mensen naar de kerkdienst. Tijdens doopdiensten hangen we schermen op, zodat extra bezoekers het goed kunnen volgen. We hebben hier diploma-uitreikingen, toeristen, kinder- en tienerwerk, recepties – er is altijd wat gaande.” Koster Tompot heeft een grote ambitie voor het gebouw. Naast dat hij het op de Werelderfgoedlijst wil laten zetten, zou hij graag zonnepanelen op het dak plaatsen. “Wat milieu betreft lopen christenen helaas een stuk achter. Tien jaar geleden hadden de kerkdaken al vol zonnepanelen moeten staan. Lelijk? Ze zijn er al in de vorm van leisteen. Als je ze goed verwerkt, is er niks aan de hand.”

Enthousiast
Over twee jaar bereikt Tompot de pensioengerechtigde leeftijd. Of hij dan stopt met zijn rondleidingen weet hij nog niet. “Pas vroeg iemand me waarom ik na al die jaren nog steeds zo enthousiast ben. Tja, als ik over het Woord begin en ik laat zien hoe dat in die glazen verweven zit, dan gaat dat vanzelf. Want die glazen zijn een afspiegeling van de Bijbel. God zélf is mijn inspiratie en die inspiratie vind ik terug in dit gebouw. In die volgorde. De gewijde en ongewijde geschiedenis vloeien hier in elkaar over. Ik hoop dat mensen hier heel enthousiast weggaan. Enthousiast komt van het Griekse éntheos, wat ‘vol van God’ betekent. Als ik vertel komt de Geest er vanzelf bij. Dan gaan de molentjes draaien door de wind. Dat is het geheim waardoor ik nog steeds zo enthousiast ben.”

Bekijk hier het Kerkbalans campagnefilmpje over Maurits.