Terugblik afscheid Ds. Leen de Ronde

Toen ik zaterdagmorgen 16 februari over de markt liep gebeurde het een aantal keren dat ik een gemeentelid tegenkwam die er nog van liep na te genieten: het afscheidsfeest van Leen en Moni op vrijdagavond 15/2.
Het was ook mooi, ik kan me sinds het afscheid van Carolina Koops (in 2006) niet meer zo’n verbindend feest herinneren, waarin zoveel groepen vanuit de PGT zich presenteerden. Leen was nog onze enige fulltimer maar hij zat dan ook overal in.

Zo kwamen de Droomgroep, de Preekvoorbereiding, de Poëziekring en de jongerengroep samen met Corry Spies aan bod.
Namens Ruimte voor Anders zijn, waar Leen in het bestuur zat en Moni maatje was, haalde Aad van Dijk de filosoof Awee Prins aan die onlangs in Trouw pleitte voor de vervanging van het woord kwetsbaarheid door broosheid. Omdat dat in wezen voor ons allemaal geldt. Moni kreeg een door hem geschreven kinderboek “De dag dat de zee vluchtte”.
De Werkgroep Groene kerk presenteerde zich met twee zonnepanelen en een groene gebreide Shawl om tegen de Zeeuwse wind in te fietsen.
Een verrassing voor Moni was het optreden van ProCanTi met Ben achter de piano. Alle Tielse jaren, tot in de afscheidsdienst heeft ze met veel plezier meegezongen.
Klapper van de avond was buiten kijf het lied van Ton de Bruijn waar mild de spot gedreven werd met “Leens troetelkind” zijn werkvertaling.

Recent zei een gemeentelid me: “Dominee de Ronde denkt dat de heilige Schrift niet deugt”, waar bij met de heilige Schrift de nieuwe Bijbelvertaling bedoeld werd.
Namens de gemeente kreeg Leen een printer van zodanige kwaliteit dat hij er goed kunstreproducties mee kan afdrukken.
Daarnaast bleef er een verrassend groot bedrag over voor de Syrisch Katholieke kerk in Arnhem.
Het was een ontroerend moment in de viering van zondagmorgen 17/2 toen Johar Koure namens haar gemeente de cheque met 1500 euro in ontvangst mocht nemen. Na de dienst bleek dat bedrag nog 200 euro hoger uit te komen i.v.m. de laatste giften in de cadeaudoos.
Bijna 2100 euro, inclusief de 380 euro voor de printer; een enorm cadeau. Wat zowel waardering voor Leen en Moni als ook betrokkenheid bij de gemeente in Arnhem uitdrukt.
We sloten de feestavond rond 22.10 af met een staand gezongen Pelgrimslied.

Omdat ik alle groepen kende kwam de rol van ceremoniemeester al snel mijn kant uit. Ik ben heel niet goed in dat soort dingen, maar u heeft me enorm geholpen; allereerst toen er al heel snel bleek dat er veel meer mensen kwamen dan de verwachtte 100. Dank dat u zich toen de brandveiligheid erom vroeg zonder chagrijn naar de foyer liet loodsen. Ik hoorde van iemand die het daar zo gezellig had dat ze heel niet meer in de grote zaal geweest is. Dank voor alle taartenbakkers, van wie er een aantal ook extra gebakken hadden als verrassing. Zodat er ook voor tegen de 200 mensen nog steeds genoeg was. En iedereen bakte voor nop!! Zodat het ook budgettair een vriendelijk feest bleef.
Dank aan de koffiezetters en wijn/sapschenkers, die snel konden schakelen toen bleek dat drankjes halen aan de bar geen haalbare kaart bleek. Dank aan de jongeren die de hoek met het receptieboek bemensten en later met de happen rondgingen.

We kijken terug op een hartverwarmende verbindende feestavond en op een mooie viering de 17e.
waar ProCanTi al voor de dienst dat mooie 6 stemmige Ubi Caritas van Duruflé liet horen en Leen een prachtige (werk)vertaling had van een fragment uit het evangelie van Lucas (Lucas 6: 12) “En hij, dat is Jezus, overnachtte in het gebed tot God.”

Ik sluit af met het slotrefrein van het lied van Ton de Bruijn”
Dag Leen, jij was hier onze herder,
Dat was je bijna 15 jaar.
En hier in Tiel gaan wij nu verder,
blijven in Godsnaam bij elkaar.

Ds. Mieke Bregman