Terugblik afscheid Ds. Karin Spelt Terugblik afscheid Ds. Karin Spelt

Eén ding weten we zeker na in korte tijd zowel het afscheid van Leen de Ronde als van Karin Spelt georganiseerd te hebben: Verbindende feesten vieren met elkaar, dat kunnen wel. Het was weer een mooi feest, afgelopen zondag 7 april in de Maartenskerk. Anders dan bij Leen, maar niet minder hartelijk en helemaal passend bij Karin. Karin koos ervoor om alles op 1 dag te doen. Dus na de feestelijke viering, die gericht was op ontmoeting en verbinding, was er een lunch waarvoor heel veel mensen iets lekkers aangedragen hadden in de sfeer van honingkoek, salades in allerlei varianten en hartige taart.
En mooie tapashappen, verzorgd door de mensen van Buitensporig die daar speciaal op zondagmorgen voor waren komen werken.
Karin las onder andere het verhaal van Filippus die een kamerheer uit Ethiopië ontmoet, al lezend in de profeet Jesaja. (Handelingen 8: 26-40).Filippus loopt een eindje met hem op, legt hem de teksten uit en doopt hem op zijn verzoek. Met deze lezing is Karin in september 2002 ook gestart in Tiel-Wadenoijen en ze sluit er graag mee af omdat het haar manier van werken illustreert: een eindje oplopen met mensen, de vertaalslag maken van de Bijbelverhalen naar hun eigen leven en ze desgevraagd dopen.

Als persoonlijk cadeau kreeg Karin een nieuwe toga, zelf uitgezocht in Kevelaer.
En daarnaast wilde ze graag een gift geven aan de mensen achter de stichting Evim.
Güzin Aliskan was namens Evim aanwezig om een mooi bedrag van €935,- in ontvangst te nemen.
Karin heeft de vrouwen van Evim ontmoet tijdens de interreligieuze vluchtelingendiensten in de Maartenskerk. Zij zorgden voor de dialoogtafels na de viering.
De kerntaak van Evim is het gesprek bevorderen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Tiel.
Wij blijven ook in de nabije toekomst graag met hen in contact.

Halverwege de lunch was er een mooi intermezzo waarin verschillende door Karin opgerichte groepen zich presenteerden. Zo waren daar Stilte in de Stad, Maal en Verhaal, Film op Zondag en Bart Schadee en Henriette Lokhorst namens de gemeente Wadenoijen. Waar Karin vanaf 2010 tot eind 2017 eerste aanspreekpunt was. En tot slot Ton de Bruin met een prachtig 12 coupletten lang lied, waarin alle facetten van Karins werk bezongen werden. Begeleid door Jonathan Kooman op de piano, Dieuwertje Verzaal op de viool en Inez Stijve met het slagwerk.

Karin was sinds 1 januari 2018 al voor het grootse deel van haar werktijd naar Wijchen gedetacheerd.
Maar haar grote kracht is dat zij mensen zodanig weet te coachen dat het werk wat ze heeft opgezet niet instort zodra ze er zelf niet meer bij is. Alle activiteiten van Karin gaan sinds januari 2018 gewoon door. Dat maakt dat er ook nu minder een gat valt.
Karin was heel sterk in het zoeken van activiteiten op het grensgebied van kerk en samenleving. Want naast de al bovengenoemde groepen heeft ze ook veel gewandeld met groepen en Kerk en Krant opgezet in Zinder en is ze geregeld met een groep gemeenteleden een weekend naar het klooster geweest.
Persoonlijk verlies ik in haar een door en door betrouwbare collega met wie je echt kon samenwerken. En dat is onder dominees, die meestal nogal “eigenheimers” zijn een groot goed.

Karin, het ga je heel goed in Drempt en Oldenkeppel, achter Doesburg.
Namens ons allemaal, Gods zegen op je weg.

Ds. Mieke Bregman