agenda en activiteiten
« vorige  |  december 2022  |  volgende »

Maandag 5 december 2022 Deadline kopij Samen Kerk dec '22 en jan '23

Uiterlijk vandaag om 12 uur aanleveren.
U kunt hier lezen hoe u kopij kunt aanleveren voor het kerkblad Samen Kerk.

 

Donderdag 8 december 2022 Orgelconcert St. Maartenskerk
Locatie: St. Maartenskerk, Kerkplein 1
Tijdstip: 19:30 uur | Aanvang concert 20:00 uur
Prijs: Toegang vrij (collecte bij uitgang)

In tegenstelling met wat er op de poster staat, is er donderdagavond 8 december 2022: Festival of Poems and Carols - Tiels Vocaal Ensemble o.l.v. Ben Middeldorp en Jonathan Kooman (orgel).
U bent van harte uitgenodigd om deze bij te wonen in de Maartenskerk.

 

lees meer

 

Zondag 11 december 2022 Carols-kerstconcert Tiels Madrigaal Koor en Chantiel
Locatie: St. Maartenskerk
Tijdstip: 16:00

Op 11 december vindt een bijzonder kerstconcert plaats in de St.Maartenskerk, waarbij het Tiels Madrigaal Koor o.l.v. Gonny van der Maten en Chantiel o.l.v. Stijn Bruning beide te horen zijn. Tijdens het concert voor Oekraïne traden beide koren op en ontstond het idee om een keer samen iets te doen. De keuze viel op een kerstconcert.
We hebben een prachtig kerstprogramma voor u uitgekozen, zeer gevarieerd, met muziek uit verschillende landen en in verschillende talen, maar eerlijk is eerlijk, de Engelse muziek overheerst. Want Engeland is toch wel hèt land als het gaat om koormuziek, en speciaal dan ook nog wat betreft de Christmas Carols.
Drie van deze Carols zingen we met beide koren. Een feest om te doen, en hopelijk voor u ook een feest om te beluisteren.
Naast uitbundige muziek zijn er ook ingetogen stukken te horen, zoals het verstilde A boy was born van Britten en Reger’s Unser lieben Frauen Traum. Beide componisten verrassen door de eenvoud en de bijzondere samenklanken. In Reger’s compositie wordt een droom van Maria beschreven, maar in het Magnificat van Andriessen is ze zelf aan het woord. Deze Lofzang van Maria in het Latijn is letterlijk overgenomen uit de Bijbel. Zij zingt dit lied op het moment waarop ze verneemt dat ze in verwachting is. En aangezien er geen muziek overgeleverd is bij deze tekst, heeft het heel veel componisten geïnspireerd tot het schrijven van passende noten. Zo ook de Nederlandse componist Hendrik Andriessen.
Rheinberger gebruikt de melodie waarop deze Latijnse (en later Duitse tekst) eeuwenlang is gereciteerd, in zijn Magnificat-Sonate voor orgel. Hij omspeelt de melodie op velerlei manieren. Jonathan Kooman zal dit stuk spelen.

Chantiel laat u van drie prachtige melodieuze nummers genieten, waarbij John Rutter als geen ander laat horen hoe de Engelse carol-traditie tot de dag van vandaag springlevend wordt gehouden.

En uiteraard is er in dit concert sprake van engelen en herders. Die horen bij het kerstverhaal. We zingen er van in de carol “Angels, from the realms of glory”: aan het begin van het concert op muziek van John Gardner, en later in het programma zingen we erover op muziek van Nicholas Scott-Burt.
Leuk om te vergelijken hoe verschillend beide componisten te werk gingen met dezelfde tekst.

In de Pastorale van Reger horen we de herders (= pastors) voorbij komen.

En het slotstuk van vanmiddag zouden we eigenlijk buiten moeten zingen, aanbellend aan iedere voordeur. De kinderen die dat doen zijn bereid, tegen een kleine vergoeding van appels of geld, u een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar te wensen.

De toegang is gratis; er is een tekstboekje verkrijgbaar voor 2 euro. Aan de uitgang is er een collecte om de onkosten te bestrijden.

 Gonny van der Maten 
 

 

Dinsdag 13 december 2022 Kerstsamenzang - Ontmoeting
Locatie: Drumptse Hof, de Balije 1, Tiel
Tijdstip: 19:00 uur

Na twee stille jaren ontvangen koorleden van ProCanTi u heel graag op dinsdagavond 13 december vanaf 19.00 uur voor een gezellige ontmoetingsavond. In de Drumptse Hof, De Balije 1 te Tiel.
Het eerste gedeelte van onze ontmoeting met u is tijdens de koffie, thee of warme chocolademelk met iets lekkers.
Daarna wordt u uitgenodigd om met ons mee te gaan naar het verbouwde kerkgedeelte van de Ontmoetingskerk voor de kerstsamenzang.

lees meer

 

Dinsdag 13 december 2022 Preekvoorbereiding
Locatie: volgt nog
Tijdstip: 19:30 uur  - 21:00 uur

Op een aantal dinsdagavonden buigen wij ons over de teksten van de zondag. We lezen de teksten gezamenlijk en wisselen uit wat ons opvalt, wat ons stoort, wat ons inspireert. Soms wijden wij wat meer uit, soms blijven wij heel dicht bij de tekst zelf. Maar wij kijken altijd wat het voor ons betekent. En ook wat de samenhang tussen de teksten is. De plaats van deze bijeenkomst wordt in gezamenlijk overleg bepaald. Opgave bij ds. Detlef Bohlken.
Data: 27 september; 11 oktober; 15 november; 13 december.

 

 

Dinsdag 13 december 2022 Ruimte voor rouw
Locatie: Drumptse hof
Tijdstip: 20:00 uur

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis en verandering in ons leven. Hoe we hierop reageren en hier mee omgaan is heel persoonlijk. Rouw is voor iedereen uniek en toch ook zijn er vaak veel dingen herkenbaar. In het proces van rouwen kan het helend zijn om je ervaringen met anderen te delen. In het nieuwe seizoen heeft u de mogelijkheid om dit in een kleine groep te doen, oa onder leiding van Marije Soethout.

Het gaat om 6 bijeenkomsten met elk een eigen aandachtspunt. In de bijeenkomsten is ook ruimte voor muziek en poëzie. Met een vaste groep van maximaal 8 deelnemers doorlopen we het programma.
Een groep deelnemers is gestart. Zij komen samen op 27 september, 13 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november, 13 december
Overweegt u om bij een mogelijk volgende groep aan te haken, neem dan vooral contact met me op. Laat dit zeker ook weten aan mensen in uw omgeving waarvan u denkt dat ze hier interesse in zouden kunnen hebben.

Marije Soethout
m.soethout@protestantsekerk.nl of 06-30646439

 

Donderdag 15 december 2022 Kerstviering
Locatie: Drumptse Hof, de Balije 1, Tiel
Tijdstip: 14:00 uur  - 16:30 uur

lees meer

 

Zondag 18 december 2022 Kinderkerstfeest 2022
Locatie: Ontmoetingskerk
Tijdstip: 14:00  - 18:30

lees meer

 

Zondag 18 december 2022 Kerstwandeling
Locatie: Drumptse Hof, de Balije 1, Tiel
Tijdstip: 16:50 uur

Komt u mee wandelen? U bent van harte welkom om 16:50 uur.
We beginnen met een lekker kopje thee/koffie en daarna gaan we in groepjes de kerstwandeling doen.

lees meer

 

Maandag 19 december 2022 Oecumenische Bijbelgroep Tiel
Locatie: Pastorie Dominicus, Tiel
Tijdstip: 19:30 uur  - 21:00 uur

Heb je altijd al ietsjes dieper in een evangelietekst willen duiken? In gesprek willen gaan over ervaringen die dat bij je oproept? Dan ben je van harte welkom bij de oecumenische Bijbelgroep in Tiel. We praten over het evangelie van de komende zondag. Eerst gaat het over de tekst zelf, na de koffie over de ervaringen die dat bij ons oproept.
Plaats, datum en tijd: pastorie Dominicus, Sint Walburgkerkpad 3, derde maandag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur.
Tekst 19 december: tekst in overleg.
Contact: Ed van de Moosdijk (06-12 89 68 84).

 

Woensdag 21 december 2022 Bibliodrama
Locatie: Caecilënhof
Tijdstip: 19:45 uur  - 22:00 uur

In de Caeciliënhof wordt een bijbelverhaal gelezen, vervolgens gaan de stoelen aan de kant en wordt ieder uitgenodigd door de spelleider een rol in het verhaal in te nemen. Nadat ieders rol bekend is kunnen de deelnemers met elkaar communiceren en ontwikkel je met elkaar een spel.
Verhalen uitgespeeld in bibliodrama blijven je langer bij dan na een “gewone bijbelstudie”. Ook geeft het spel mogelijkheden je eigen geloofs- en levensvragen te verkennen.

Onder leiding van Peter Minnema.
Opgave via peterminnema@gmail.com

De avonden starten om 19:45 uur.