Presentatie werkgroep Groene Kerk Presentatie werkgroep Groene Kerk
De werkgroep Groene Kerk is een gezamenlijke werkgroep van Dominicus Gemeenschap en Protestante Gemeente Tiel.
De werkgroep Groene Kerk bestaat uit: Cornel Kirpestein, Sjaan van der Werk, Jaap Baas en namens de Suitbertusparochie zijn dat Ed van de Moosdijk en Mieke van den Besselaar.
U kunt de werkgroep bereiken via: groenekerk@pgtiel.nl
 
en wat hebben we al gedaan...

en wat hebben we al gedaan...

 
lees meer »
 
Werkgroep Groene Kerk bij Parochiedag

Werkgroep Groene Kerk bij Parochiedag
a.s. Zondag is er in de Dominicuskerk Parochiedag, een feestelijke Eucharistieviering met mensen uit de hele Suitbertusparochie en  belangstellenden. Na afloop is er een gezellig en interessant programma. Het thema is: ‘bruggen bouwen" waarbij er vanaf 11:40 uur na de viering volop gelegenheid is om elkaar te ontmoeten, om met elkaar informatie te delen en ervaringen uit te wisselen.

In het linker gangpad staan een aantal organisaties klaar, waaronder de werkgroep Groen Kerk, om informatie te geven, om te horen hoe het bij andere gemeenschappen gaat en om ervaringen met elkaar te delen, waarbij wij allemaal van harte zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze informatiemiddag.

Klik op hier, voor meer informatie en het dagprogamma. U treft workshops aan voor koorleden, kinderen, icoonschilderen, stadswandeling, Bibliodrama, rondleiding kerk, Maatjesproject, Inloophuis enz...

We zien u zondag graag bij een van de informatietafels.

Namens de gezamenlijke werkgroep Groene Kerk van Dominicus Gemeenschap en Protestante Gemeente Tiel.
 
 
Verzamel vanaf nu bloemenzaden voor de bijen om het volgend jaar goed door te komen Verzamel vanaf nu bloemenzaden voor de bijen om het volgend jaar goed door te komen

Is het niet mooi, dat wij met ons allen de bijen en andere insecten kunnen helpen? Dat kan door vanaf nu zaden te gaan verzamelen en deze met elkaar uit te wisselen na de Oogstdienst op 20 oktober.

Geef deze zaden af in één van de kerken, bij iemand van de werkgroep Groene Kerk of neem deze mee naar de Oogstdienst.

Wij zien u graag op zondag 20 oktober bij de Oogstdienst. Het belooft een mooie en inspirerende viering te worden.

Namens de Werkgroep Groene Kerk
groenekerk@pgtiel.nl
lees meer »
 
Hét evenement Groen Geloven

Hét evenement Groen Geloven
GroeneKerkendag 2019
GroenGelovig en GroeneKerkenactie gaan nauw samenwerken om een groene beweging onder christenen in Nederland verder op gang te brengen. Met het evenement Groen Geloven op 5 oktober willen de initiatiefnemers christenen en geloofsgemeenschappen laten ontdekken wat de volgende stap is naar een duurzame levensstijl. Hanna van der Horst, projectleider van Groen Geloven: ‘We willen samen christenen een nieuw perspectief bieden op Gods schepping.’

GroeneKerken.nl
KerkenMilieu.nl
GroenGelovig.nl
 
Hét duurzaamheidsevent van 2019: Groen Geloven Hét duurzaamheidsevent van 2019: Groen Geloven

Ontdek jouw volgende stap naar een duurzame levensstijl. Groen Geloven biedt je nieuw perspectief op de aarde als Gods Schepping. Laat je inspireren door prikkelende speeches, ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en ontvang theologisch onderwijs over ecologische gerechtigheid.

Deze dag ontdek je welke concrete stappen jij kunt zetten om thuis, in je kerk en in je omgeving het verschil te maken. Tijdens workshoprondes kun je je verdiepen in specifieke thema’s en de afsluitende netwerkborrel geeft je alle kans om mensen te ontmoeten die net als jij op zoek zijn naar een levensstijl die recht doet aan mens en natuur.

Groen Geloven is een initiatief van GroenGelovig en GroeneKerkenactie, georganiseerd door: Tear, Christenunie, Kerk in Actie, de EO, A Rocha, Micha Nederland, CCA, CGMV en Laudato SI werkgroep Nederland.

Enkele werkgroepleden van onze eigen Groene Kerk hebben zich al opgegeven; andere belangstellenden zijn welkom! 

 
Bekendmaking prijs vega actie Groene Kerk Bekendmaking prijs vega actie Groene Kerk
Tijdens de Veertigdagentijd hebben wij als Groene Kerk werkgroep u uitgenodigd om 6 dagen de uitdaging aan te gaan alleen vegetarisch, dus zonder vlees en vis te eten.
Via onze kerk website waren en zijn er nog veel recepten op te vragen.

Zondag 26 mei, na dienst in Drumpt willen wij u bekend maken wie in aanmerking is gekomen voor deze verrassing.

Dit is een actie vanuit de werkgroep Groene Kerk en Vegan-Kookclub
 
Een meisje dat geen dieren wil eten Een meisje dat geen dieren wil eten
 
Groene Kerk Actie: de Vegetarische Week Groene Kerk Actie: de Vegetarische Week
De Veertigdagentijd is een tijd van bezinning en inkeer. Veel Christenen gebruiken deze Veertigdagentijd om te bidden en te vasten. Bijvoorbeeld een week lang vasten door geen vlees of vis te eten.

Uitnodiging:
doet u ook met ons mee om met ingang van 25 maart 2019 minstens 6 dagen lang vegetarisch, dus vlees- en visloos te eten.

Vegetarische recepten:
op de website vindt u voor alle dagen een dagmenu met recepten voor het ontbijt, de lunch en het diner.

Klik hier of op het plaatje voor de heerlijke recepten.

Als Groene Kerk werkgroep hebben we ook nog een leuke verrassing:
onder diegenen die de uitdaging zijn aangegaan en 6 dagen vegetarisch, dus zonder vlees en vis hebben gegeten, verloten we een mooie prijs. Wat het is vertellen we natuurlijk niet, maar het is zeer de moeite waard!

Wij vragen u dan om foto’s te maken van uw gerechten en deze in te sturen naar groenekerk@pgtiel.nl

Dit is een actie vanuit de werkgroep Groene Kerk en Vegan-Kookclub
 
Terugblik op een geslaagde klimaatmars

Terugblik op een geslaagde klimaatmars
Ruim 35.000 mensen kwamen zaterdag 10 maart naar Amsterdam voor de klimaatmars. Samen drongen ze aan op een doortastend klimaatbeleid van het kabinet. De kerken in Nederland werden vertegenwoordigd door ten minste 110 verschillende kerken. Ook onze Groene Kerk was vertegenwoordigd door Jaap Baas en Sandra Griffioen. Klik hieronder voor het hele verslag van de gezamenlijke Groene Kerken.

 
GroeneKerk-actie: één week geen vlees...

GroeneKerk-actie: één week geen vlees...
De Veertigdagentijd is een tijd van bezinning en inkeer. Een goed moment om een nieuw begin te maken. Veel Christenen gebruiken deze Veertigdagentijd om te bidden en te vasten. Bijvoorbeeld een week lang vasten door geen vlees of vis te eten.

Uitnodiging:
Wij dagen u uit om met ingang van 25 maart met ons mee te doen en 6 dagen lang vegetarisch, dus vlees- en visloos te eten.

Als u om recepten verlegen zit:
op de website vindt u alle dagen een dagmenu met recepten voor het ontbijt, de lunch en het diner.

Helpt u ons mee?
Het zou fijn zijn als u ons helpt om deze dagmenu’s samen te stellen, dus heeft u nu al een goed recept voor het ontbijt, de lunch of het diner… graag insturen naar groenekerk@pgtiel.nl .
Alvast hartelijk dank!

Als Groene Kerk werkgroep hebben we ook nog een leuke verrassing:
onder diegenen die de uitdaging zijn aangegaan en 6 dagen vegetarisch, dus zonder vlees en vis hebben gegeten, verloten we een mooie prijs. Wat het is vertellen we natuurlijk niet, maar het is zeer de moeite waard!

Wij vragen u dan om foto’s te maken van uw gerechten en deze in te sturen naar groenekerk@pgtiel.nl

Dit is een actie vanuit de werkgroep Groene Kerk en Vegan-Kookclub
 
GroeneKerkenactie 10 maart klimaatmars te Amsterdam

GroeneKerkenactie 10 maart klimaatmars te Amsterdam
Op 10 maart loopt GroeneKerkenactie mee met de klimaatmars te Amsterdam. Door mee te lopen aan de klimaatmars willen we kenbaar maken dat we als gelovigen het zorgen voor Gods schepping erg belangrijk vinden. Loopt u met ons mee?
IK LOOP MEE!
Tevens is er ook een lokale manifestatie op 10 maart a.s. voor alle kerkleden die niet in de gelegenheid zijn naar Amsterdam te gaan. Klik hier voor meer informatie.
lees meer »
 
RegioTV - Noodklokken voor klimaat RegioTV - Noodklokken voor klimaat

Regioflits - Noodklokken voor klimaat De kerken doen mee aan een landelijke actie van Greenpeace. Die wil met 'Noodklok voor het Klimaat’ de opwarming van de aarde onder de aandacht brengen. Van de Grote Kerk in Apeldoorn tot de Sint Maartenskerk in Tiel en de Abdij Koningsoord in Oosterbeek. In Gelderland was op zeventig plekken het klokgelui te horen. In heel Nederland werden om twee minuten voor twaalf op ruim 250 plekken de klokken geluid. Behalve kerken deden ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee.

Geplaatst door RegioTV Tiel op Zaterdag 1 december 2018
 
Luiden noodklok voor het klimaat in Tiel eo

Luiden noodklok voor het klimaat in Tiel eo
Op zaterdag 1 december wordt om twee minuten voor twaalf door heel het land de noodklok geluid voor het klimaat. Wij doen mee aan dit initiatief van Greenpeace, net als een groot aantal kerken en instellingen in heel Nederland. Daarmee geven we een gezamenlijk signaal, vlak voor de internationale klimaattop in Polen. Gedurende twee minuten laten we samen horen dat het nu tijd is voor actie om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Nederland moet voorop lopen en zorgen dat we onder de anderhalve graad opwarming blijven.
 
 
21 oktober Groene Kerk - Filmmiddag

21 oktober Groene Kerk - Filmmiddag
Filmkeuze is deel 2 van Al Gore:
An Inconvenient Sequel: Truth To Power (2017)

Inloop 14:00 uur | Start film: 14:30 uur | Locatie: Drumptse Hof (de Balije 1, 4003 GA Tiel)
S.v.p. aanmelden via: groenekerk@pgtiel.nl

Dit is een activiteit van de werkgroep Groene Kerk
lees meer »
 
Film over Groene kerken Film over Groene kerken
 
Kerk en Milieu Nederland

Kerk en Milieu Nederland
Achtergrond kerk en milieu
Vanuit hun christen-zijn houden een aantal organisaties zich bezig met (kerk)grensoverschrijdende onderwerpen als klimaatverandering, zorg voor de schepping en levensstijl. De projectgroep Kerk en Milieu, van de Raad van Kerken in Nederland, bracht ze samen in het Interkerkelijk Milieu Netwerk, een platform voor ontmoeting, wederzijdse inspiratie, samenwerking en afstemming.

Klik hier om naar de landelijke website te gaan van Kerk en Milieu.
 
Interessante films Interessante films
lees meer »
 
Andere activiteiten die we al hebben gedaan... Andere activiteiten die we al hebben gedaan... 
lees meer »