Omzien naar elkaar……….. Omzien naar elkaar………..

We praten er veel over, maar wat doen we er in de praktijk mee? Hoe gaan wij om met mensen die eenzaam of ziek zijn, of nauwelijks deel kunnen nemen aan het sociale leven. Hoe gaan we om met mensen die hun kinderen zonder ontbijt naar school moeten laten gaan of geen gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten. Mensen die te weinig geld hebben om  artikelen voor persoonlijke verzorging of kleding te kopen of een keer naar de kapper gaan.
Armoede zorgt voor veel stress en schaamte.

En natuurlijk zijn er veel voorzieningen en heeft Tiel een voedselbank die mensen ruimhartig ondersteunt. Veel mensen weten echter de weg naar de professionele hulpverlening niet te vinden uit schaamte maar ook uit onwetendheid. En dan is er nog een grote groep waarbij sprake is van stille armoede. Door de steeds verder oplopende kosten van levensonderhoud en de inflatie is er een groeiende groep stille armen. Dit zijn vaak ouderen maar ook mensen die een baan hebben, zelfs tweeverdieners, maar die niet meer uitkomen met hun inkomen. Deze groep komt niet in aanmerking voor de Voedselbank.

Dit alles heeft de oecumenische groene kerkwerkgroep van de Protestante kerk Tiel en de R.K. Dominicusgeloofsgemeenschap op het idee gebracht om op twee plaatsen een voedsel/deelkast te realiseren. In deze kasten worden houdbare levensmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging geplaatst.

De eerste kast is gereed en in samenwerking met Woonstichting THIUS geplaatst op de parkeerplaats bij het Parochiecentrum van de Dominicuskerk, onder de boog van de hoofdingang van het voormalige Andreas-ziekenhuis. De kast staat beschut tegen regen en wind. Bezoekers van de kast staan uit het zicht met privacy.
Het is de bedoeling dat er nog een tweede kast komt bij de Ontmoetingskerk bij de Drumptse Hof.

Om dit plan te doen slagen hebben we uw hulp nodig!
Wat hebben we nodig:
  • Houdbare levensmiddelen: met de voedselbank is afgestemd dat we de producten die we wekelijks in de kerken inzamelen hiervoor gaan gebruiken. Geen drank, onverpakt of kort houdbaar voedsel.
  • De voedselbank is ook bereid met ons mee te denken en ons waar het kan (als er dus echt een overschot is) te voorzien van producten
  • Artikelen voor persoonlijke verzorging (douchegel, shampoo, maandverband e.d., deodorant, tandpasta enz.). Het project wordt aangemeld bij het MUP (menstruatieproducten uitgifte- punten) voor het distribueren van menstruatirproducten.
  • Schoonmaakmiddelen en wasmiddelen

Bij de Dominicuskerk is een kleine werkgroep gevormd die het beheer van de deelkast doet en de producten aanvult. Hebt u belangstelling om mee te denken of mee te doen of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met: Sylvia van IJzendoorn via sylvia.van.ijzendoorn@suitbertusparochie.nl.

Vanaf 15 oktober 2024 is deze kast in gebruik.
 
 
terug